Одеська ОДА: “Стратегії для того і пишуться, щоб змінювати громади на краще через умови проживання, навчання, відпочинку, дозвілля людей. центром усіх інтересів має бути людина!” - Сергій Гриневецький

Дата: 17.12.2021 08:37
Кількість переглядів: 148

Фото без опису

Березівський район, серед новоутворених районів Одещини, один з найбільших за площею – 5,6 тис кв.км. Населення району – трохи більше 107 тисяч. Кількість територіальних громад в районі – 16, що складає 17,5% від загальної кількості громад Одеської області. Березівська міська рада є найбільшою територіальною громадою району з населенням у 16 710 чоловік, а в найменшій, Чогодарівській, мешкає 2 100 жителів.

Виробнича спеціалізація району, за словами голови Березівської районної державної адміністрації Віталія Лабуша - сільськогосподарське виробництво та харчова і переробна промисловості.

“Сільськогосподарським виробництвом займаються майже 460 підприємств. У 2021 році аграріями нашого району зібрано 374,2 тисяч тонн зернових та зернобобових культур та 114,7 тисяч тонн соняшнику. Найбільшими виробниками сільськогосподарської продукції в районі є ТОВ «Розквітне-агро», ТОВ «Райз-агро», ПП «Чеське»; ТОВ «Агрофірма Маяк», ТОВ «Авангард». Хороші показники і у наших найбільших промислових підприємств: так на ПП «Сегрос» виробництво м’ясних продуктів збільшилось на 5,6 млн.грн, у ТОВ «Ширяєво хліб» виробництво хліба та хлібобулочних виробів збільшилось на 5,7 млн.грн, сімейна компанія «Іванівські млинарі» наростила виробництво борошномельно-круп’яних продуктів на 3,8 млн.грн.” - повідомив керівник Березівської РДА на нараді, яка пройшла під головуванням Сергія Гриневецького.

Директор Департаменту фінансів Марина Зінченко зазначила, що бюджет Березівського району складається з бюджетів 16 громад, до яких протягом 11 місяців поточного року надійшло 500,9 млн грн.

«Березівський район є зразковим, адже там всі громади змогли забезпечити виконання планових показників. Протягом року за рахунок перевиконання планових показників 13 територіальних громад збільшили свій обсяг бюджету на 34,5 млн.грн, із них: Миколаївська - на 7,4 млн грн, Старомаяківська - на 4,5 млн грн та Ширяївська - на 3,8 млн грн», - наголосила Марина Зінченко.

Проте на рахунках Березівського району залишаються чималі суми залишку по відшкодуванню втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва - 207,7 млн.грн. Найбільші обсяги не використаних коштів мають громади Старомаяківська - 71,5 тис.грн та Петровірівська – 73,3 тис.грн.

«Серед проблемних питань також варто зазначити заборгованість по заробітній платі у закладах охорони здоров’я. У КНП "Березівська центральна районна лікарня"Березівської районної ради – це 2270,2, КНП "Миколаївська центральна районна лікарня" Миколаївської селищної ради - 695,17. Ці кошти мали отримати від Національної служби здоров’я України», – підсумувала Директор Департаменту фінансів Марина Зінченко.

Проблеми житлово-комунального господарства Березівського району, яких торкнувся голова РДА - забезпечення населення якісною питною водою та стан каналізаційних мереж.

“Із загальної протяжності водопровідних мереж 26,2% зношені та знаходяться в аварійному стані. Потребує покращення водопостачанням у Андрієво-Іванівській, Великобуялицькій, Знам’янській, Іванівській, Стрюківській, Раухівській громадах. Дуже необхідно розпочати будівництво очисних споруд та капітальний ремонт каналізаційних мереж, адже із загальної протяжності - 65 % зношені та в аварійному стані. Найгірша ситуація з водовідведенням у Березівській, Раухівській, Великобуялицькій, Миколаївській та Іванівській громадах” - зазначив Віталій Лабуш.

На думку голови райдержадміністрації, завдання територіальних громад в бюджетній політиці не тільки в нарощування дохідної бази, а також у забезпеченні ефективного використання бюджетних коштів.

“Особливо хочу зауважити, що можливе продовження процесу об’єднання або приєднання територіальних громад. Наприклад, в Березівському районі відсутні громади в категорії з чисельністю населення від 10-ти до 15-ти тисяч жителів. А я вважаю, що саме такі громади мають найбільший потенціал щоб бути спроможними. Як приклад - середній відсоток видатків бюджету на захищені статті складає 80 % що вказує на необхідність кожній громаді проводити роботу щодо пошуку додаткових джерел надходжень, здійснювати оптимізацію бюджетних закладів, переводити опалення в бюджетних установах на альтернативні види палива, зменшувати видатки на утримання апарату управління, створювати на декілька громад установ та закладів спільного користування, таких як школа естетичного виховання, дитячо-юнацька спортивна школа, комунальне підприємство” - відзначив голова Березівської районної державної адміністрації Віталій Лабуш.

Заслухавши доповіді, голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький зазначив - питання місцевого економічного розвитку лежить у двох площинах - стратегічне планування і ефективне управління ресурсами.

“В державному бюджеті є підтримка, щоби органи місцевого самоврядування створювали інфраструктуру для розвитку громади і бізнесу. Я говорю про різні секторальні бюджетні програми, які спрямовані на розвиток територій. Починаючи від Фонду регіонального розвитку, закінчуючи субвенцією на ЦНАПи, інтернет, спорт, наприклад, яка є за різними міністерствами. А ось Стратегія Розвитку, це дуже важливий документ, який недооцінюється декотрими головами громад, деякі до нього скептично ставляться. Можливо, через те, що не було прив’язки бюджетного фінансування з наявністю стратегії. На сьогодні вона є. Тому що кожна громада повинна мати свій стратегічний документ. І тільки в такому випадку буде можливість залучити кошти і ресурси. Таким чином, стратегічний документ важливо зробити якісним, зрозумілим - дороговказом для розвитку мінімум на 5 років. А що ми бачимо по Березівському району? З 16-ти громад — в трьох затверджені, а в 13-ти громадах вiдсутнi Стратегiï. Про що може йти мова?!" - сказав голова Одеської ОДА.

Сергій Гриневецький зазначає, що у депутатів обласної та районної рад, а також у керівників громад має бути чітке бачення, куди будуть рухатися у своєму розвитку громади і які напрями будуть розвивати.

“Вивчіть ваші сильні та слабкі сторони. І Стратегія розвитку кожної з громад має бути направлена саме на реагування на ті виклики, які стоять перед вами. Це і будівництво та капітальні ремонти доріг, і міст через річку, і транспортне сполучення, і ліквідація стихійних сміттєзвалищ, і екологія, і демографічна ситуація. Стратегії для того і пишуться, щоб змінювати громади і території на краще через умови проживання, навчання, відпочинку, дозвілля людей. Центром усіх інтересів має бути людина” - сказав голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь