КОНОПЛЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область Березівський район

Уповноважений із захисту державної мови: 2022-й - рік мовного відродження України

Дата: 06.10.2022 08:50
Кількість переглядів: 131

Фото без опису

Повномасштабне вторгнення росії в Україну підштовхнуло мільйони українців до переосмислення свого культурного коріння та своєї національної ідентичності. Сьогодні всі ми є свідками значного ментального зсуву у національному самовизначенні - підтримка української як єдиної державної безпрецедентна за всі роки незалежності. путін сам активізував питання відмосковлення України, повної відмови від всього, що пов’язувало нас з країною-вбивцею - ми відроджуємо громадський простір, позбуваючись пам’ятників, пов’язаних з радянським минулим, перейменовуємо вулиці на честь визначних українських діячів, переглядаємо шкільні програми, вилучаючи з них твори російських письменників, утилізовуємо пропагандиську літературу радянського періоду, забороняємо книжки російських видавництв та музику з-за порєбріка. Український духовний простір деокуповує свою ж територію.

З першими ракетами, випущеними по українських містах, прийшло усвідомлення важливості збереження української мови та культури.

Протягом століть, як для царської, так і для радянської влади, знищення української мови було провідним, критично важливим. Саме тому і сьогодні путін з його імперцями та мовчазним населенням розглядає українську мову як головну пересторогу "історичної єдності росіян та українців". Для нього війна в Україні - це боротьба за існування свого режиму та росії в цілому. Це питання виживання: або він, і повернення до колоніального минулого, або ми, і рух до європейського майбутнього. Це боротьба двох світів. Відмінних культур. Різних цивілізацій.

Світові медіа, говорячи про майбутню поразку кремлівського злочинця, наголошують на важливості остаточного подолання наслідків тоталітаризму, відновлення історичної справедливості, утвердження національних інтересів.

Військові перемоги України підсилюють інтерес західних ЗМІ і до перемог на мовному фронті.

Інформаційний журнал New Eastern Europe, який спеціалізується на питаннях Центральної та Східної Європи, пише про те, що Україна веде найбільшу екзистенціальну війну у своїй історії. “Щоб зберегти свою ідентичність, Україна повинна продовжувати боротьбу на культурному фронті. Плекаючи власну культуру, головною опорою якої є українська мова, українці допоможуть у довгостроковій перспективі знеохотити агресора”, - зазначає видання.

Детальніше у моїй колонці на LB.UA ?

https://lb.ua/.../531131_2022y-rik_movnogo_movnogo.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь