A A A K K K
для людей із порушенням зору
КОНОПЛЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область Березівський район

Україна - країна Героїв!

Дата: 28.10.2022 10:06
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

Харківські мінометники нищать окупантів?

На Харківщині противник дев’ятий місяць війни систематично обстрілює позиції військових та цивільні об’єкти, використовуючи при цьому заборонені міжнародними договорами види озброєнь. Війська рф не мають успіху на полі бою, тож не нехтують застосовувати касетні боєприпаси, некеровані снаряди, протипіхотні міни та гранати проти мирного населення. Майже в кожному населеному пункті звільненому від окупантів засвідчені численні випадки руйнувань житлових приміщень, вбивства мирних жителів і мародерство.

Проте, не дивлячись на постійні атаки, харківські мінометники однієї з бригад оперативного призначення Національної гвардії продовжують ?? нищити ворога на харківському напрямку, завдаючи російським загарбникам величезних втрат.

Командир мінометної батареї ? на псевдо Хімік прийшов в підрозділ як мобілізований, він добровільно вступив до лав українського війська, навчався вже в ході бойових дій, мав досвідчених командирів, які передали йому свої знання, навички та вміння. Гвардієць має бойовий досвід, адже раніше вже служив у військах, але з таким видом озброєння як міномет, познайомився вже під час війни.

?«Наша аеророзвідка доповіла, що противник висунув техніку у вигляді БМП і поставив спостережний пункт з піхотою противника. Була поставлена задача знищити бойову техніку і піхоту противника для унеможливлення наступу на наші позиції. Ми застосували «блукаючий» розрахунок – це той міномет, який не працює з однією конкретної позиції, за необхідністю він висувається на передній рубіж та працює за для того, щоб унеможливити ураження наших позицій», – розповідає командир мінометної батареї Хімік.

??У противника в арсеналі є контрбатарейні системи, які завдяки своїм можливостям дуже швидко знаходять звідки працює артилерія, тож контрбатарейним вогнем у відповідь окупанти можуть вразити наші позиції. Тому мінометні обстріли мають бути неочікуваними та короткочасними, проте в бойових умовах все залежить навіть від погодних умов, такі фактори як дощ, вітер, сніг впливають на політ снаряду, необхідно корегувати ведення вогню, що відповідно займає більше часу.

??Нацгвардієць з позивним Синяк родом з Полтавщини, строкову службу проходив на посаді командира розрахунку, наразі виконує функції номера обслуги, допомагає наводити міномет. Основні знання та навички здобув на строковій службі під час навчання.

?«Можемо виїхати і вночі, стріляємо з ковпачком, зриваємо ковпачок, найменший дотик і отримуємо результат. Якщо йде дощ крапля доща попадає на мембрану самої міни, міна може взірватись в небі, а з ковпачком вона буде летіти доки не зариється в землю наскільки їй потрібно і потім отримуємо результат», - ділиться гвардієць на псевдо Синяк.

Результати своєї роботи мінометники верифікують за допомогою аеророзвідки, у підрозділі працюють пілоти дронів, задача яких зробити розвідку місцевості.

?«Ціль уражена?, але після нашої роботи буде працювати аеророзвідка і надасть конкретні фото та відеоматеріали. На цей час те, що ми чули по радіозв’язку – уразили ціль, були попадання в радіусі двадцяти, п’яти та трьох метрів і були попадання саме в ціль, але конкретні результати с фото і відео будуть трошки пізніше», – зауважує Хімік.

Гвардієць з позивним Аркан контрактник мінометної батареї з 2019 року, проходив строкову службу, потім підписав контракт, по посаді санітарний інструктор мінометної батареї, але на даний момент працює в розрахунку номером обслуги.

?«Ми виїжджаємо на тимчасову позицію та відпрацьовуємо по противнику який висувається. Моя головна задача? – це спорядити міни, піропатрони, нав’язати на міну підривник, відкрутити ковпачки і подати їх. Далі хлопці вже стріляють: навелись, закинули міну, відпрацювали, ми поправляємо міномет для доведення його навідником, потім вже по команді «Відбій» ми збираємо міномет і їдемо в наше укриття. Були випадки вогню у відповідь, але здебільшого 200-300 метрів від нас. Ми перечікуємо момент обстрілу і далі починаємо працювати, бо противник рухається і його потрібно знищувати та не допускати прориву», – ділиться Аркан.

Навідник мінометного розрахунку Борис військовослужбовець строкової служби, у бригаді з 2020 року, каже що робота не стресова, проте бувають різні ситуації, особливо коли ворог починає «накривати» у відповідь.

?«Ми перечікуємо і далі нормально працюємо, багато разів вже були в таких ситуаціях, тож звикли. Я виконую функцію навідника – наводжусь, командир гармати мені закидає міну, міна полетіла, я ще раз наводжусь, треба дуже швидко все робити, бо противник рухається і кожна секунда для нас дуже дорога», - ділиться Борис.

?Мінометний підрозділ однієї з бригад оперативного призначення обороняє місто Харків з самого початку війни, розрахунками була знищена важка техніка, склади БК та жива сила противника. Як зазначає командир батареї, в цій війні основна робота припадає саме на артилерійські дуелі, і цього разу вона була успішною.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь