Газ та електроенергія в Молдові: скільки коштує та як заощаджують?

Дата: 03.11.2022 15:17
Кількість переглядів: 164

Фото без опису

Від власної неспроможності здолати нас на полі бою ворог влаштовує терор енергетичній та цивільній інфраструктурі України. Титанічними зусиллями енергетики повертають газ та світло в наші оселі. Наше ж завдання - економно ставитись до ресурсів і берегти сили країни.

Сьогодні в рубриці #РазомТепліше розповідаємо про наших сусідів з Молдови: як вони економлять ресурси та бережуть гаманці від високих цін на комуналку.

? Один кубометр газу в Молдові коштує 22,99 лея або 44 грн. Це приблизно у 5,5 раза більше, ніж сьогодні пропонує Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"(7,96 грн за кубометр).

Загалом середньостатистичний житель Молдови витрачає майже у 2,3 раза більше коштів на комунальні послуги, ніж українець. Це 132 євро (≈ 2563 MDL) для квартири площею 85 кв. м (дані сервісу Numbeo: https://cutt.ly/TNhezCV).

При цьому, середня заробітна плата в Молдові нижче середнього рівня оплати праці в Україні до початку повномасштабного вторгнення: близько 13 тис. грн проти 14 тис. грн.

Тож місцеві жителі знають і вміють організовувати побут так, щоб не переплачувати за і до того не дешеві енергоресурси: проводять термо- та теплоізоляцію будівель, вчасно ремонтують та оновлюють необхідне обладнання, контролюють опалення за допомогою термостату тощо.

Ще одна доречна побутова звичка - використовувати пральну чи посудомийну машину після 23:00, а також заряджати гаджети (мобільні, павербанки, ноутбуки) лише вночі.

Минулого тижня через дефіцит електроенергії в країні Нацкомісія Молдови з надзвичайних ситуацій затвердила низку посилених заходів з енергоощадження:

? рекомендовано не користуватися ліфтами в часи пік: з 7 до 11-ї та з 18 до 23-ї години;

? температура повітря у комерційних та громадських будівлях має бути знижена до 19°C, а в неробочий час - до 15°C;

? рекомендовано скоротити освітлення всередині будівель на 30%, виключити фонтани, вітрини, декоративне освітлення, рекламу, вимикати ескалатори з 7 до 11 та з 18 до 20 години;

? підприємствам, що використовують електричні печі, рекомендовано частіше користуватися ними не в годину пік. А компанії водопостачання та каналізації мають мінімізувати споживання електроенергії з 7 до 11-ї та з 18 до 23-ї години.

А як ви економите газ та електроенергію?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь