КОНОПЛЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область Березівський район

Газ та електроенергія в Молдові: скільки коштує та як заощаджують?

Дата: 03.11.2022 15:17
Кількість переглядів: 142

Фото без опису

Від власної неспроможності здолати нас на полі бою ворог влаштовує терор енергетичній та цивільній інфраструктурі України. Титанічними зусиллями енергетики повертають газ та світло в наші оселі. Наше ж завдання - економно ставитись до ресурсів і берегти сили країни.

Сьогодні в рубриці #РазомТепліше розповідаємо про наших сусідів з Молдови: як вони економлять ресурси та бережуть гаманці від високих цін на комуналку.

? Один кубометр газу в Молдові коштує 22,99 лея або 44 грн. Це приблизно у 5,5 раза більше, ніж сьогодні пропонує Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"(7,96 грн за кубометр).

Загалом середньостатистичний житель Молдови витрачає майже у 2,3 раза більше коштів на комунальні послуги, ніж українець. Це 132 євро (≈ 2563 MDL) для квартири площею 85 кв. м (дані сервісу Numbeo: https://cutt.ly/TNhezCV).

При цьому, середня заробітна плата в Молдові нижче середнього рівня оплати праці в Україні до початку повномасштабного вторгнення: близько 13 тис. грн проти 14 тис. грн.

Тож місцеві жителі знають і вміють організовувати побут так, щоб не переплачувати за і до того не дешеві енергоресурси: проводять термо- та теплоізоляцію будівель, вчасно ремонтують та оновлюють необхідне обладнання, контролюють опалення за допомогою термостату тощо.

Ще одна доречна побутова звичка - використовувати пральну чи посудомийну машину після 23:00, а також заряджати гаджети (мобільні, павербанки, ноутбуки) лише вночі.

Минулого тижня через дефіцит електроенергії в країні Нацкомісія Молдови з надзвичайних ситуацій затвердила низку посилених заходів з енергоощадження:

? рекомендовано не користуватися ліфтами в часи пік: з 7 до 11-ї та з 18 до 23-ї години;

? температура повітря у комерційних та громадських будівлях має бути знижена до 19°C, а в неробочий час - до 15°C;

? рекомендовано скоротити освітлення всередині будівель на 30%, виключити фонтани, вітрини, декоративне освітлення, рекламу, вимикати ескалатори з 7 до 11 та з 18 до 20 години;

? підприємствам, що використовують електричні печі, рекомендовано частіше користуватися ними не в годину пік. А компанії водопостачання та каналізації мають мінімізувати споживання електроенергії з 7 до 11-ї та з 18 до 23-ї години.

А як ви економите газ та електроенергію?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь