A A A K K K
для людей із порушенням зору
КОНОПЛЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область Березівський район

Державний архів Одеської області посів 2 місце в конкурсі серед установ центральних органів виконавчої влади України

Дата: 19.01.2023 08:46
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

В Національному агентстві України з питань державної служби відзначили переможців конкурсу «Кращі практики впровадження освітніх інновацій у системі професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад».

🥈В номінації «Внутрішнє навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування» ІІ місце посів Державний архів Одеської області поступившись лідерством лише Апарату Верховної Ради України.

«Цей конкурс було проведено за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні». І нам особливо приємно, що наша робота була визнана однією з кращих серед практик впровадження освітніх інновацій та їх поширення у системі професійного навчання» - сказав директор Державного архіву Одеської області Петро Лук'янчук.

📜Аналізуючи результати роботи колективу Державного архіву Одеської області в 2022-му році, його директор, перш за все зазначив, що життя в умовах війни росії проти України і загроза втрати документів внаслідок ракетних обстрілів, це той виклик, який особливо гостро постав перед архівними установами як всієї України, так і безпосередньо Одещини. І попри введення воєнного стану Державний архів та архівні установи Одеської області не зупинили своєї роботи.

«Державний архів Одеської області є одним з найбільших регіональних архівів України, який зберігає понад 13 тисяч фондів та 2 мільйони 200 тисяч справ, у ваговому вимірі це – 4 тисячі 500 тонн документів Національного архівного фонду. То ж про вагомість ефективної роботи нашої установи говорити не доводиться. А також наші спеціалісти продовжили надавати довідки соціально-правового характеру, особливо зараз, коли чимало людей втратили свої документи, організовували 17 онлайн виставок. За відомостями про свої села, селища і міста та власне коріння до архіву, як і раніше, приїздять не лише з усієї області, а й різних куточків України та світу, а наші професійні дослідники поступово відкривають завісу того, що ще не відомо суспільству» - говорить Петро Лук’янчук.

💻Сьогодні його за словами, пріоритет номер один – максимальна цифровізація джерел та їх описів, а з цим не тільки швидкість і доступність роботи з ними, а й гарантована збереженість основного масиву інформації.

«Тому на вебсайті Державного архіву, в рубриці «Електронний архів», можна ознайомитись з оцифрованими описами 558 фондів справ дорадянського періоду, описами 5094 фондів справ радянського періоду, описами 120 фондів періоду незалежності, які оцифровані та завантажені. Також нами створено підрубрику «Абеткова картотека християн, народжених в Одесі», в якій розпочато публікацію оцифрованої картотеки і вже розміщено 19 940 карток за 1898-1902 роки. Продовжується розміщення алфавітних книг Одеського рабинату. Говорячи мовою цифр, то архівні установи Одеської області, в минулому році, прийняли на державне зберігання 16 984 одиниць управлінської документації, з них 5 535 - прийнято Державним архівом, 7 849 – архівними відділами районних державних адміністрацій і 3 600 – архівними відділами міських рад. З метою покращення стану збереженості документів архівними установами Одеської області закартоновано 13 016 одиниць і відремонтовано 1 301 аркуш. На постійне державне зберігання надійшло 16 нових фондів» - додає директор Державного архіву Одеської області.

🇺🇦🤝🇬🇷 🤝🇱🇷

Цифровізації архівних матеріалів сприяє і налагодження міжнародного партнерства.

«Нам вдалось реалізувати угоду про міжнародне співробітництво у діджиталізації архівних документів Національного архівного фонду України з корпорацією FamiliSearch Internetional (США). Також, за ініціативи Міністерства закордонних справ Грецької Республіки ми підписали Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством закордонних справ Грецької Республіки, що діє через Генеральне консульство Грецької Республіки в Одесі, і отримали технічну допомогу від ЮНЕСКО для забезпечення зберігання цифрових копій архівних документів» - розповідає Петро Лук’янчук.

В минулому 2022 році, на рівні області, започатковано фонд «Російсько-українська війна в документах і спогадах сучасників» щодо широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну та героїчного опору нашої армії та народу. Така ж робота організована в архівних відділах в районах і містах.

«Сила архіву якраз в тому, що дуже важливо зберегти все те, що дозволить дійсно прослідкувати історію українського народу, історію боротьби українського народу за свободу, незалежність, самобутність. А вся історія України та Одеської області складається з окремих сторінок діяльності різних установ та різних діячів» - наголосив директор Державного архіву Одеської області Петро Лук'янчук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь