Олена Зеленська виступила на конференції United for Justice

Дата: 06.03.2023 08:46
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Олена Зеленська виступила на конференції United for Justice: Потерпілий ніколи не несе відповідальності за злочин, відповідальний лише виконавець

Перша леді України Олена Зеленська виступила на конференції United for Justice («Об’єднані заради справедливості»), яка відбулась у Львові.

Такий захід в Україні проводять уперше. У конференції взяли участь провідні правники з усього світу, експерти в галузі міжнародного права, генеральні прокурори, представники законодавчої та виконавчої влади, дипломати. Очікується, що захід стане юридичним «Рамштайном», який допоможе об’єднати зусилля для притягнення до відповідальності всіх винних у скоєнні міжнародних злочинів в Україні.

Дружина Президента взяла участь у панелі «Боротьба із сексуальним насильством як зброєю війни». В межах панелі також виступили: перша леді Латвії Андра Левіте, Президент Європейського парламенту Роберта Мецола, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина та спецпредставниця Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах війни Праміла Паттен.

Олена Зеленська навела приклади злочинів насильства, скоєних російськими військовими щодо українців.

«На Херсонщині, погрожуючи застосуванням зброї, військовий РФ неодноразово ґвалтував 62-річну жінку. Зараз із нею працюють психологи. На Київщині загарбники ґвалтували дівчинку й маму, батька били та змушували спостерігати. Зараз сім’ї також надають психологічну допомогу. Ще одна родина на Київщині – мама, донька й онука – зазнавала насильства від окупантів два тижні. Зараз їм постійно надають психологічну підтримку. Це лише деякі випадки сексуального насильства, вчиненого російськими загарбниками, які розслідує Офіс Генерального прокурора. А всього ОГП нині зафіксував 171 такий факт. За цією цифрою не тільки жінки. Серед постраждалих – 39 чоловіків і 13 неповнолітніх, зокрема хлопчик», – розповіла перша леді.

Дружина Президента наголосила, що потерпілий ніколи не несе відповідальності за злочин – відповідальний лише виконавець.

«Ось що мають знати постраждалі. Вони мають знати, що держава завжди на їхньому боці. І все міжнародне право, весь вільний світ на їхньому боці. Маємо гарантувати підтримку та психологічну допомогу кожному. Та головне – ми всі мусимо гарантувати їм найголовніше – справедливість, покарання їхніх кривдників», – наголосила перша леді й закликала світ покарати російських воєнних злочинців.

Олена Зеленська провела окрему зустріч зі спецпредставницею Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах війни Прамілою Паттен. Дружина Президента подякувала їй за активну позицію.

«Вона активно свідчить про використання армією РФ в Україні сексуального насильства як зброї. Через це на пані Паттен тисне Росія та її спільники, надсилають погрози на електронну адресу. Подякувала Прамілі Паттен за сміливість і принциповість», – розповіла перша леді.

Олена Зеленська зазначила, що співпраця з ООН триває: 7 березня у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у межах 67-ї сесії Комісії зі становища жінок буде проведено захід «Досвід України та ООН у реагуванні та запобіганні сексуальному насильству під час конфліктів та важлива роль жіночих неурядових організацій у цій сфері». Також буде презентовано відеопроект «Сексуальні злочини армії РФ в Україні», заснований на реальних історіях і свідченнях тих, хто постраждав від сексуального насильства з боку російських військових, та очевидців цих злочинів.

«На людському рівні ми маємо доносити ці знання й інформацію про злочини насильства до якомога більшої кількості людей. На жаль, у світі ще є люди, котрі не визначилися, хто агресор, а хто захищається», – наголосила дружина Президента.

«Я високо ціную роботу першої леді. Ваше лідерство в цій темі й той факт, що ви приділяєте цьому багато уваги, розповідаєте на різних міжнародних майданчиках, дуже важливі. Ми багато говоримо про справедливість і знаємо, наскільки вона важлива для жертв та їхніх родин, суспільства. Але справедливості не буде, якщо про випадки насильства не буде відомо, якщо ці справи не будуть передаватися для подальшого розслідування», – сказала Праміла Паттен.

У Львові Олена Зеленська також відвідала центр «Медико-психологічна допомога», що працює на залізничному вокзалі для зустрічі й координації вимушених переселенців, які прибувають до міста. У межах проекту цілодобову підтримку надають медики, психологи, волонтери, серед яких є і львів’яни, і внутрішньо переміщені особи. Найстаршому волонтеру 73 роки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь