Максим Марченко взяв участь в роботі круглого столу

Дата: 07.03.2023 08:29
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

Начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко, разом з головою Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександром Гайду, взяв участь в роботі круглого столу на тему: «Сучасні проблеми виноградарства та виноробства Одеської області на шляху до вступу України до Європейського Союзу в умовах воєнного стану».

Ключові теми, яких торкнулись учасники зустрічі, це законодавчі напрацювання для забезпечення подальшого розвитку виноградарства та виноробства України і бюджетна підтримка вітчизняної виноробно-виноградарської галузі.

Для Одещини важливість цієї галузі важко переоцінити. Площі насаджень в нашому регіоні становлять майже 24 тисячі гектар, з них 9000 гектар столових сортів винограду і 14 000 - технічних сортів для виробництва вина, і це – дуже вагомий показник, який формує тенденції ринку України, бо складає майже 70% від загальної площі насаджень. Виноградарством у нас займаються 189 сільгосппідприємств. Щорічний обсяг вирощеного винограду в середньому складає 260 тисяч тонн: 90 000 - столового винограду і 170 000 тонн – технічного.

«Обласна військова адміністрація приділяє значну увагу розвитку виноградарсько-виноробної галузі регіону. Адже завдяки виноградарству ми маємо від 5000 до 7 000 постійних робочих місць у сільській місцевості, а в сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі працює майже 4500 людей. За останній час на підтримку цього сектору АПК з обласного бюджету спрямовано більше 5 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів створено та ведеться Кадастр виноградників і розроблено карту земель, придатних для розміщення нових плантацій виноградників, яка враховує цілий ряд важливих природних і ґрунтових факторів, що сприяють довголіттю і продуктивності майбутніх насаджень. Також спеціалістами галузі продовжується робота над створенням в області регіональної системи географічних зазначень та опрацьовується мережа контрольованих найменувань територій, що сприятиме в майбутньому просуванню наших вин на європейський та світовий ринок вина» - сказав у своєму виступі Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.

Як зазначають науковці з Інституту виноградарства та виноробства ім.Таїрова НААН - клімат, наявність значної кількості лиманів та озер, схили яких народжують високої якості виноградну лозу, зробили Одещину центром виноробства. А наявність якісного вина, до речі, це важливий показник.

«Лоза – це економічний барометр досить високої точності щодо визначення рівня благополуччя країни. Якщо поцікавитись рівнем якості життя людей в різних країнах і в різні часи, то перш за все необхідно взяти статистику площ під виноградниками. Зростання виноградних насаджень свідчить про економічну перспективу регіону, країни і нації. Зниження зазначеного показника є негативним трендом» - наголосила директор Інституту виноградарства та виноробства ім.Таїрова НААН Ірина Ковальова.

Заслухавши виступи народних депутатів, членів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, провідних науковців, експертів, досвідчених виробників та переробників виноградної продукції, учасники засідання круглого столу прописали в Резолюції реальні шляхи вирішення проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі і передали свої ініціативи керівництву країни.

Директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова повідомила, що аграрії майже перестали закладати молоді посадки виноградників: скорочуються площі під виноградниками, а тривалість життя самих насаджень складає 20-25 років. Тому для їх оновлення та підтримання високого рівня продуктивності необхідно щороку закладати не менше 1000 гектар молодих виноградників.

За оцінкою українських, і одеських в тому числі виноробів, найбільшим податковим навантаженням для вітчизняних виноробних підприємств є акцизний податок на 1 літр ігристого вина. При цьому, у країнах ЄС ставка акцизного податку на вина ігристі є нульовою. Високе податкове навантаження на виноградарсько-виноробну галузь те ж є одним з чинників, які гальмують її розвиток. То ж ще одним пунктом резолюції круглого столу стала пропозиція знизити податкове навантаження та привести у відповідність до європейського законодавства питання оподаткування вин тихих та ігристих, а також відмінити їхнє маркування марками акцизного податку.

«Внаслідок законодавчого та податкового навантаження на українські підприємства, якого немає у багатьох виноробних країнах світу, вітчизняні виробники виноробної продукції знаходяться у скрутному становищі у порівняннi з іншими суб’єктами українського та міжнародних ринкiв. У країнах ЄС вина виноградні натуральні (ігристі й неігристі) не підлягають маркуванню знаками акцизного податку, а самі вони належать до групи харчових продуктів, а не до алкогольних напоїв» – зазначив директор Корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко.

До актуальних питань у галузi виноградарства та виноробства було також вiднесено спрощення процедури оформлення виноробної продукції, що вивозиться за межі митної території України з метою презентацiї на міжнародних виставково-ярмаркових заходах; розробка нових державних стандартiв (ДСТУ); розвиток та пiдвищення культури споживання вина; розвиток винного туризму України; залучення інвестицій у виноградарсько-виноробну галузь України; пропагування інвестиційної привабливості виноградарства та виноробства України.

«Виноградарство та виноробство – це престижні галузі, які привели до успіху багато країн. То ж нам необхідно вирішити на цьому шляху ще багато питань: це і визнання вина харчовим продуктом, враховуючи досвід таких потужних виноробних країн як Франція, Іспанія, Аргентина, і навіть Молдова. Це і питання державної підтримки, і оновлення виноградників, і часткова компенсація вартості вітчизняного винограду. То ж є над чим працювати і цей процес вже розпочато» - наголосив Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь