Ярий ячмінь. Переваги в ярій зерновій групі

Дата: 27.03.2023 11:11
Кількість переглядів: 337

Фото без опису

  Чим можна пересіяти площі зі слабкою озиминою або ж поля, які не встигли засіяти восени? Звісно, що навесні їх будуть засівати, і в більшості випадків це буде соняшник, незважаючи на очевидну перенасиченість цією культурою сівозміни. Натомість більш ефективним рішенням може бути висів інших культур ярої групи, одним представником якої є ярий ячмінь.

Зараз ячмінь – одна з найпоширеніших зернових культур у світі і в Україні, одна з найбільш давніх куль­тур на Землі. В Україні вирощують як озимий, так й ярий ячмінь. Потенціал цих культур майже ідентичний, але є і особливості.

Щороку кліматичні умови змінюються. На превеликий жаль, у нашій зоні ризикованого землеробства майже кожного року у період вегетації, коли формується основна маса зернових, не вистачає вологи, а через малосніжні зими не накопичується глибинна волога. Бувають й роки, коли озимина вимерзає взагалі і гине. Тож постає питання, чим пересівати. Зазвичай пересівають кукурудзою або соняшником, тим самим не залишаючи стерню як попередник під наступні культури. А щоб утримати сівозміну, то краще за все пересівати якісним насінням ярого ячменю. Адже при дотриманні технології по мінеральним добривам та захисту від шкідників і збудників хвороб, навіть при 60-70 мм весняних дощів, це дозволить отримати урожай до 40 ц/га. На відміну від ярого озимий ячмінь вегетує за рахунок накопиченої за зиму вологи в нижніх горизонтах ґрунту. Якщо вона відсутня, рослина у повній мірі не розкриє свій потенціал, що негативно позначиться на отриманні якісного врожаю.     

Ярий яч­мінь характеризується значною стійкістю проти високих темпера­тур, легко витримуючи їх підвищення до +38… +40 °С. Серед хлібів першої групи він є найбільш посухостійким. Тому радимо сільгоспвиробникам звернути увагу на цю особливість та мати у своєму арсеналі цю культуру як страхфонд.

Ярий ячмінь, як будь-яка інша культура, має переваги, а саме – вагоме господарське значення. Його використовують як продовольчу, технічну і кормову культуру. З нього виготовляють крупу і борошно. Зерно ячменю широко використовують у пивоварній і спиртовій промисловості. Це одна з найцінніших фуражних культур. Зерно ячменю широко застосовують для годівлі свиней, великої рогатої худоби, овець. Якщо тваринам згодовувати ячмінну дерть, то підвищується якість м’яса, молока і масла. Ярий ячмінь вирощують також на зелений корм у сумішках з викою, горохом та іншими культурами. Це одна з високоврожайних культур. Врожайність інтенсивних сортів ярого ячменю часто вища, ніж інших зернових. Певною мірою пояснюється це тим, що вирощують ярий ячмінь на кращих землях і після добрих попередників у сівозміні.

Ярий ячмінь – найбільш скоростигла яра зернова культура, гарний попередник, найменш вибагливий до обробок серед злакових. У посушливих районах він урожайніший за пшеницю. І найголовніше: наявні сорти ярого ячменю вітчизняної селекції добре пристосовані до погодних примх. 

 

 


« повернутися до розділу «Новини громади»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь