КОНОПЛЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область Березівський район

До меморіалу «Пам’яті жертв Голокосту» у Прохорівському сквері на знак пошани пам’яті загиблих поклали

Дата: 15.05.2023 09:35
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

Українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, вшанували у Одесі сьогодні, 12 травня.

До меморіалу «Пам’яті жертв Голокосту», у Прохорівському сквері, на знак пошани пам’яті загиблих поклали в.о.голови Одеської обласної державної адміністрації Борис Волошенков, Начальник Одеської районної військової адміністрації Юрій Крук, Одеський міський голова Геннадій Труханов, представники єврейської спільноти міста, громадські активісти та чимало одеситів.

Україна - в п’ятірці світових лідерів за кількістю Праведників народів світу – їх понад 2,5 тисячі. Чимало з них представники Одеси та Одеської області, які ризикуючи власним життям, рятували життя євреїв. Україна, як і Одещина, була одним із місць масових репресій проти євреїв і знищення їх у роки Другої світової війни: територія колишніх складів на Люстдорфській дорозі в Одесі, де було вбито понад 22 тисячі євреїв, село Дальник в Одеській області, де знищено ще понад 5 тисяч людей і цей список можна продовжувати.

Важливо пам’ятати про людяність і героїзм абсолютно усіх людей, які, попри небезпеку, рятували життя євреїв, наголосив у своєму виступі в.о.голови Одеської ОДА Борис Волошенков.

«Неможливо розповісти про геноцид, але і мовчати про нього не можна», – ці слова належать колишньому в’язню Освенцима Єлі Візелю. Він вижив у таборі смерті, щоб стати письменником та журналістом, а у 1986 році – лауреатом Нобелівської премії миру. Ми не мовчимо і робимо все можливе, щоб пам’ять про жертви єврейського народу, про мільйони і мільйони представників інших національностей, що загинули від рук нацистів, зберігалась молодим поколінням. І сьогоднішній захід є ще одним свідченням цього. Це наша вдячність людям, котрі не зважаючи на небезпеку, рятували євреїв від нацистів. Кажуть: рятуючи одне життя — рятуєш цілий світ. Одесити врятували багато євреїв, а отже зберегли цей світ для нащадків. Бо історія нашої області фіксує багато фактів порятунку євреїв» – сказав в.о.голови Одеської обласної державної адміністрації Борис Волошенков.

На Одещині виявленням тих, хто за часів війни рятував євреїв, займається Одеська регіональна Асоціація колишніх в'язнів гетто і концтаборів під керівництвом Роман Маркович Шварцман. За час діяльності Асоціації, було виявлено понад 250 таких осіб.

В пам'ять про кожного з них висаджено дерево в Прохорівському сквері в Одесі, де найближчим часом планується будівництво оновленого музею пам'яті жертв Голокосту. В Одесі одними з перших, хто був удостоєний почесного звання Праведник народів світу стала сім'я Шевальова. Євген Олександрович, доктор наук, професор, в роки окупації був завідувачем Одеської психіатричної лікарні. Він врятував від смерті своїх хворих, в тому числі понад триста євреїв, серед яких були співробітники лікарні та інші жителі Одеси.

«Насправді цих людей було набагато більше, ніж фіксують історичні дані, адже багатьох нацисти страчували цілими родинами, багато не афішували свій вчинок і не розповідали про це нікому. Але про їхній подвиг і жертовність потрібно пам’ятати, особливо зараз коли в Україні знову війна, і наш народ стоїть на захисті нинішньої незалежності від окупантів. Вічна пам’ять та пошана усім загиблим та померлим!», - наголосив Борис Волошенков.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь