КОНОПЛЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область Березівський район

Про інклюзивне навчання та систему підтримки дітей з особливими освітніми потребами в регіоні під час воєнного стану

Дата: 27.10.2023 10:29
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Про інклюзивне навчання та систему підтримки дітей з особливими освітніми потребами в регіоні під час воєнного стану, розповів на брифінгу директор Департаменту освіти і науки Одеської ОВА Олександр Лончак.

“Організація освітнього процесу у воєнний час – це новий виклик для всіх педагогів, тим більше що тільки в Одеській області майже 6 тисяч дітей, що мають особливі освітні потреби, і їхня кількість тільки росте”, – зазначив директор Департаменту.

Мета інклюзивної освіти - зробити так, щоб жоден із дітей з особливими освітніми потребами не відчував себе іншим, зайвим, неважливим.

Одеська область має одну з найбільших мереж інклюзивної освіти. Кількість класів і груп для таких дітей також збільшується: в області працює 1997 класів з інклюзивним навчанням, де навчаються 2767 дітей. Перед початком повномасштабного вторгнення їх було 1684 для 2276 дітей.

У цьому навчальному році на Одещині у закладах освіти різних типів отримують освітні послуги майже шість тисяч дітей з особливими освітніми потребами (далі – ОПП). 68 учнів з ООП опановують професійну освіту у коледжах та профтехах області.

✅️ За період війни фахівцями обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти та інклюзивно-ресурсними центрами області були втілені проєкти «Казковий час», «Інтерв’ю на перерві» (особливості роботи з незрячою дитиною, з порушенням опорно-рухового апарату, із сенсорними порушеннями (глухі діти), та «Підтримай дитину!».

З 1 вересня цього року, за ініціативи Першої леді Олени Зеленської велика увага приділяється ментальному здоров’ю учасників освітнього процесу. У закладах загальної середньої освіти області функціонують 45 медіатек та 255 сучасних ресурсних кімнат. Такі кімнати, зокрема, дуже потрібні дітям з ООП для психологічного розвантаження.

☝️Одеська область має найбільшу мережу зон психологічного розвантаження та ресурсних кімнат для дітей і підлітків,які потребують корекційного навчання – в регіоні працює 40 стаціонарних інклюзивно-ресурсних центрів та 9 спеціальних машин нового обласного проєкту безбарєрності. Це справжні пересувні кабінети, оснащені необхідним обладнанням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь